ARK. 1System
Jeden status na stronę.
TAB. 1Statusy7 stanów
| Status | Ocena | Co to mówi | Co robimy |
|---|---|---|---|
| KRYTYCZNY | 9–10 | Ocena 9–10 (czerwony): strona w cudzych rękach — incydent, infekcja, SEO spam albo przejęcie konta administratora. | Działaj natychmiast. |
| WYSOKI | 7–8 | Ocena 7–8 (pomarańczowy): strona nie działa (DOWN, wygasła domena), luka krytyczna, przeglądarka zatrzymuje odwiedzającego (zły certyfikat) albo sklep nie sprzedaje. | Zajmij się priorytetowo. |
| SREDNI | 5–6 | Ocena 5–6 (żółty): luka niekrytyczna, wystawiony plik (.git, .env, kopia wp-config, zrzut bazy, phpinfo, konsola bazy) albo zdarzenie do rozstrzygnięcia. | Rozstrzygnij sprawę i napraw w rozsądnym czasie. |
| NISKI | 3–4 | Ocena 3–4 (niebieski): usterka widoczna dla klienta, SEO, higiena. | Zaplanuj przy najbliższej okazji. |
| SPRAWNA | 2 | Ocena 1–2 (zielony): brak otwartych usterek albo sam dług techniczny. | Nic do zrobienia. |
| NIEZBADANA | — | Pomiar niemiarodajny i zero potwierdzonych usterek: sprawdzenia nie doszły do skutku (np. hosting blokuje monitoring) albo strony jeszcze nie skanowano. | Odblokuj pomiar albo poczekaj na pierwszy pełny skan. |
| POZA MONIT. | — | Stan zamknięty listy Strony: strona zdjęta z monitoringu. Skaner jej nie sprawdza, więc nie ma czego oceniać — ten status ustawia człowiek, nie pomiar. | Nic do zrobienia. |
TAB. 2Skąd bierze się statusdecyduje najcięższa usterka, nie suma
| Waga usterki | Ocena | Kolor | Status | Co to znaczy |
|---|---|---|---|---|
| 5 | 9–10 | czerwony | KRYTYCZNY | strona w cudzych rękach — incydent, infekcja, SEO spam albo przejęcie konta administratora |
| 4 | 7–8 | pomarańczowy | WYSOKI | strona nie działa (DOWN, wygasła domena), luka krytyczna, przeglądarka zatrzymuje odwiedzającego (zły certyfikat) albo sklep nie sprzedaje |
| 3 | 5–6 | żółty | SREDNI | luka niekrytyczna, wystawiony plik (.git, .env, kopia wp-config, zrzut bazy, phpinfo, konsola bazy) albo zdarzenie do rozstrzygnięcia |
| 2 | 3–4 | niebieski | NISKI | usterka widoczna dla klienta, SEO, higiena |
| 1 | 2 | zielony | SPRAWNA | sam dług techniczny |
| brak | 1 | zielony | SPRAWNA | żadnej otwartej usterki |
- Najcięższa, nie suma
- Ocenę wyznacza waga jednej, najcięższej otwartej usterki. Strona z jedną furtką nie rozcieńcza się dwudziestoma drobiazgami, a strona z dwudziestoma drobiazgami nigdy nie wygląda jak zhakowana.
- Druga cyfra (np. 7,4)
- Część całkowita to pasmo (kolor i status), część dziesiętna mówi tylko, jak rozlany jest problem w tym paśmie: po 0,1 za każdą dodatkową usterkę tej wagi, każdy dodatkowy obszar i każdą usterkę wagi o jeden niższej. Ułamek nigdy nie przechodzi do następnego pasma.
- niezbadana
- Sprawdzenia nie doszły do skutku (np. hosting blokuje monitoring) i nie ma ani jednej potwierdzonej usterki. Gdy potwierdzona usterka jest, status zostaje kolorowy, a niepewność pomiaru schodzi do znacznika przy stronie — zhakowana strona za blokadą hostingu nie może być szara.
- To nie jest status sprawy
- Status mówi o stanie strony. Postęp pracy nad pojedynczą usterką ma własne stany (w naprawie, do sprawdzenia, zamknięta) i widać go w sprawie, nie tutaj.
- Okres łaski
- Pierwszy nieudany skan zapisuje ustalenie jako oczekujące, bez zmiany statusu. Drugi nieudany z rzędu otwiera ustalenie i zmienia status. Gdy sprawdzenie znów przechodzi, ustalenie zamyka się samo z datą rozwiązania.
TAB. 3Trzy skale 0–10 — nie mylićwskaźnik strony ≠ CVSS luki ≠ wynik sygnału
| Skala | Nazwa pola na zewnątrz | Zakres | Co mierzy | Pasma | Skąd |
|---|---|---|---|---|---|
| Wskaźnik strony | lab247.risk_score | 1–10, 10 = najgorzej | Stan całej strony: waga najcięższej otwartej usterki wybiera pasmo, ułamek mówi, jak rozlany jest problem. | 1 sprawna (brak usterki) · 2 sprawna · 3–4 niski · 5–6 sredni · 7–8 wysoki · 9–10 krytyczny | skaner, skaner/ocena.py |
| CVSS luki | vulnerability.score.base | 0,0–10,0 | Wagę jednej luki w komponencie, niezależnie od strony, na której stoi. | 0,0 brak · 0,1–3,9 niska · 4,0–6,9 średnia · 7,0–8,9 wysoka · 9,0–10,0 krytyczna | feed Wordfence (vulnerabilities.cvss_score + cvss_vector) |
| Wynik sygnału | event.risk_score | 0–10 | Jak podejrzane jest jedno zdarzenie z wtyczki (logowanie, zmiana pliku, nowy administrator). | 0,0 brak · 0,1–3,9 niska · 4,0–6,9 średnia · 7,0–8,9 wysoka · 9,0–10,0 krytyczna | skaner, sygnaly.wynik |
- Wskaźnik 9 ≠ CVSS 9,0
- Wskaźnik strony zaczyna się od 1 (brak usterki) i ma pięć pasm z katalogu usterek; CVSS luki i wynik sygnału używają progów FIRST (0,1 / 4,0 / 7,0 / 9,0). Strona z luką CVSS 9,8 nie musi mieć wskaźnika 9 — decyduje waga usterki na tej stronie, nie ocena luki w katalogu.
- Nazwa pola na zewnątrz
- Pod tą nazwą wartość wyjdzie poza LAB247, gdy powstanie eksport (oś czasu dla narzędzi bezpieczeństwa i agentów AI): pola standardu ECS, a nasze własne z przedrostkiem lab247.